Current Issue

Volume: 1 Issue: 1, 1/1/22

Year: 2022

Research Articles

Reviews

Case Report

IZTU JOURNAL OF MEDICAL AND HEALTH SCIENCES  Dergisi'nin amacı sağlık bilimleri ile ilgili alanlarda yapılan araştırmaları ulusal ve uluslararası bilim çevrelerine sunarak, duyurulması ve paylaşılmasına katkı sağlamaktır.

İZTU Tıp ve Sağlık Bilimleri Dergisi (IZTU Journal of Medical and Health Sciences), İzmir Tınaztepe Üniversitesinin bilimsel yayın organı olup yılda üç kez yayınlanır. Dergi, tıp ve sağlık bilimlerinin her alanından temel ve klinik araştırmaları, toplum temelli araştırmaları, güncel konularda derlemeleri, ender rastlanan tıbbi olguları, editör görüşlerini, alanında uzman akademisyenlerin deneyim ve yorumlarını içeren editöre mektupları yayımlar. 

Amaç ve kapsam
MADDE 1- (1) Bu yönergenin amacı, İzmir Tınaztepe Üniversitesi adına yayınlanan “IZTU Tıp ve Sağlık Bilimleri Dergisi’nin (IZTU Journal of Medical and Health Sciences)” yayın hedeflerini ve ilkelerini tanımlamak, dergiyi yayına hazırlamak, basım ve dağıtımı için gerekli yapılanma ve işleyiş kurallarını tanımlamak, bunun için gereken kurulları oluşturmak, atanan öğretim üyelerinin görev, yetki ve sorumlulukları ile birlikte görev süreleri konusunda gerekli düzenlemeleri belirlemektir.
Dayanak
MADDE 2- (1) Bu Yönerge, 2547 sayılı kanunun 3. Maddesi d fıkrası, “Üniversitelerde Ders Aracı Olarak Kullanılan Kitaplar, Teksirler ve Yardımcı Kitaplar Dışındaki Yayınlarla İlgili Yönetmelik” gereğince hazırlanmıştır.
İçerik
MADDE 3- (1) İZTU Tıp ve Sağlık Bilimleri Dergisi, tıp ve sağlık alanında uygun bilimsel yöntemler kullanılarak yapılmış özgün deneysel ve klinik araştırmaları, güncel konularda derlemeleri, nadir rastlanan tıbbi olguları, alanında uzman akademisyenlerin deneyim ve yorumlarını içeren editöre mektupları yayımlar. Dergi aynı zamanda Helsinki Bildirgesi etik standartları çerçevesinde ulusal ve uluslararası standartlara uygun tıp hukuku ve tıbbi etik alanlara da yer verir.
(2) Gönderilen makalelerde araştırma ve yayın etiği kurallarına tam olarak uygun olmalıdır. Dergide yayın etiği kuralları açısından, “İzmir Tınaztepe Üniversitesi Bilimsel Araştırma ve Yayın Etiği Yönergesi” ve ”İnsan Gönüllüleri Üzerindeki Tıbbi Araştırmalarda Etik İlkeler başlıklı Dünya Tıp Birliği Helsinki Bildirgesi” esas alınır. Etik sorunların giderilmesi için İzmir Tınaztepe Üniversitesi Bilimsel Araştırma ve Yayın Etiği Kuruluna başvurularak görüş istenir.
(3) İZTU Tıp ve Sağlık Bilimleri Dergisine, Türkçe ve İngilizce dilinde bilimsel yazılar kabul edilir. Tüm yazılarda Türkçe ve İngilizce özet ve anahtar kelimeler yayımlanır.
(4) IZTU Tıp ve Sağlık Bilimleri Dergisi yılda üç sayı olarak Ocak, Nisan ve Eylül aylarında yayımlanır. Dergi yönetiminin uygun bulması halinde ek sayı/özel sayı çıkarma hakkı vardır.
(5) Dergi imtiyaz sahibinin önerisi ve yayın kurulunun onayı ile dergi reklam alabilir, sponsorluk anlaşması imzalayabilir, kongre, sempozyum ve benzeri toplantılar düzenleyebilir. Bu toplantılara ait dergi özel sayısı çıkarabilir.
(6) IZTU Tıp ve Sağlık Bilimleri Dergisi, bilimsel yayınlara açık erişim sağlar. Yazarlardan makale yayımlanması için herhangi bir ücret talep etmez.
(7) Yayımlanmak üzere gönderilen yazılarda süreli yayınlar konusunda uzman veri tabanları kullanılır. Kabulden basım/yayıma kadar tüm aşamalar veri tabanında kaydedilir. Islak/elektronik imzalı “Yayın Hakkı Devir Sözleşmesi” ve derginin son hali basılı olarak dergi sekreteryası tarafından kilitli arşiv dolabında korunur. Sorumluluk sahibi Yazı İşleri Müdürüdür.


(8) Yayın hakkı devir sözleşmeleri, hakem değerlendirme raporları, yazar yazışmaları ve yazılı Yayın Kurulu raporları basılan her sayı için oluşturulan dosya içerisinde en az 5 yıl süre ile saklanmak zorundadır. Yayın hakkı devir sözleşmesi ve derginin kopyası basılı olarak, diğer kayıtlar ise elektronik ortamda arşivlenerek saklı tutulur. Sorumluluk yazı işleri Müdürüne aittir.
(9) Dergiye gönderilecek olan yazılarda izlenecek yol ve ilgili kurallar “Yazarlara Bilgi” metninde tanımlanmaktadır.
Tanımlamalar
MADDE 4- Bu yönergede geçen;
a) Üniversite: İzmir Tınaztepe Üniversitesini,
b) Rektör: İzmir Tınaztepe Üniversitesi Rektörünü,
c) Dergi: İZTU Tıp ve Sağlık Bilimleri Dergisini,
ç) Derginin İmtiyaz Sahibi: İzmir Tınaztepe Üniversitesi adına, İzmir Tınaztepe Üniversitesi Rektörünü,
d) Baş Editör: Rektör tarafından atanan üniversitede görevli tercihen hakemlik/editörlük deneyimi olan öğretim üyesini,
e) Bölüm Editörleri: Baş editör tarafından fakülteler ve sağlık hizmetleri meslek yüksek okulundan seçilen öğretim üyelerini,
f) Sorumlu Yazı İşleri Müdürü: İzmir Tınaztepe Üniversitesi Rektörü tarafından görevlendirilen, derginin ilgili mevzuat ile tanımlandığı şekilde yayına hazırlanması ve basılmasından sorumlu akademik ve/veya idari personeli,
g) Yayın Kurulu: Baş editör ve bölüm editörlerinden oluşan kurulu,,
ğ) Danışma Kurulu: Yayın kurulu tarafından, alanında uzman öğretim üyeleri arasından belirlenmiş ulusal ve uluslararası bilim insanlarını,
h) Biyoistatistik Danışmanı İstatistik konusunda uzman ve deneyimli öğretim üyelerini,
ı) Biyoinformatik Danışmanı : Biyoinformatik konusunda uzman ve deneyimli öğretim üyelerini,
i) İngilizce Danışmanı: İngilizce dili konusunda yeterli (Merkezi Yabancı Dil sınavlarında en az 80 puan ve eşdeğeri puanı olan) öğretim üyelerini,
j) Dergi sekreteri: Baş editör tarafından görevlendirilmiş, dergi yayımcılığı konusunda uzmanlaşmış üniversite çalışanını,
ifade eder.
İKİNCİ BÖLÜM
Görevler
Görevlendirmeler ve işleyiş
MADDE 5- (1) Baş editör, yayın kurulunun başkanıdır.
a) Baş editörün görevlendirilmesi;
Rektör tarafından, üniversitede kadrolu, Profesör ünvanlı ve gönüllü bir öğretim üyesi baş editör olarak atanır. Baş editörün görev süresi iki yıldır. Süresi dolan baş editör yeniden görev alabilir. Baş editörün görev süresinin dolması ya da görev süresi dolmadan ayrılması halinde yeni baş editör, aynı yöntemle, 1 hafta içerisinde Rektör tarafından belirlenir.
b) Baş editörün görevleri;
1) Baş Editör derginin tüm işleyiş süreçlerinden sorumludur.
2) Bölüm editörlerini belirler ve görevlendirir.
3)Yayın süreçleri açısından dergiye gönderilmiş olan tüm yazıların ön değerlendirmesini yapar. Derginin yayın politikaları doğrultusunda yazıyı kabul ya da geri çevirme yetkisine sahiptir. Dergide yayınlanma potansiyeli olan yazıları ilgili bölüm editörüne yönlendirir. Varsa yayın değerlendirme sürecinin akışındaki sorunlara çözüm yöntemleri geliştirir, yöneltilen soruları yanıtlar.
4) Dergi ile ilgili yazışmaları yönetir.
5) Dergiyi ilgili kurum ve kurullarda temsil eder.
(2) Bölüm editörlerinin belirlenmesi, görevleri ve görev süresi;
a) Bölüm editörleri, baş editör tarafından fakülteler ve sağlık hizmetleri meslek yüksek okulundaki gönüllü öğretim üyeleri arasından belirlenir.
b) Bölüm editörleri farklı uzmanlık alanlarını temsil edebilecek şekilde seçilir ve gereksinimler doğrultusunda sayısı artırılıp azaltılabilir. Özel sayılar için konuk Bölüm Editörü belirlenebilir.
c) Bölüm editörünün görev süresi 2 yıldır. Baş editör tarafından yeniden görevlendirme yapılabilir.
ç) Bölüm editörü, baş editörün belirlediği çalışma planı çerçevesinde baş editörün yönlendirdiği yazıları değerlendirmekle görevlidir.
d) Yayın sürecinin hızlı, titiz ve etik anlayışa uygun bir şekilde sorunsuz yürütülmesini sağlar. Bu kapsamda hakemlerin seçilmesi ve davet edilmesinden sorumludur.
(3) Yayın Kurulunun Görevleri;
a) Yayın Kurulu baş editör ve bölüm editörlerinden oluşur.
b) Yayın politikasını belirler.
c) Yayın Kurulu, uluslararası bilim dergilerinin uymakla yükümlü olduğu tüm etik kurallara uymak zorundadır. Yayın Kurulu üyeleri önemli uluslararası kuruluşların [International Council of Medical Journal Editors (ICMJE), World Association of Medical Editors (WAME), Council of Science Editors (CSE), Committee on Publication Ethics (COPE) ve European Association of Science Editors (EASE)] editöryel ve etik kuralları bilir ve çalışmalarında dikkate alır (1 – 4).
ç) Yayın Kurulu toplantıları, baş editörün başkanlığında yılda en az üç kez yapılır. Gerekli görülmesi halinde görüş bildirmeleri için Yayın Kurulu üyeleri dışında öğretim üyeleri de Yayın Kurulu toplantılarına Baş Editör tarafından davet edilebilirler. Davetli öğretim üyeleri, Yayın Kurulu’nda derginin bilimsel akışına ve yayınlanmasına ilişkin her türlü değerlendirme ve görüşlerini bildirir ve önerilerde bulunurlar. Oylama gerektiren hallerde, sadece Yayın Kurulu üyelerinin oy hakkı vardır. Dergi yönetim kurulu, yönetimde beklenmeyen değişiklik, dergiyi ilgilendiren yasa, tüzük, vb değişiklikler, soruşturma ve kovuşturmaya neden olabilecek hukuki süreçler gibi mücbir sebep teşkil eden koşullarda toplantıya çağrılabilir.
d) Yayın Kurulu, derginin yayın yaptığı alanlarda hakem havuzlarının oluşturulmasını sağlar.
e) Yayın Kurulu üyeleri, derginin yayın politikası, işleyişi, yayın ilkeleri ve yazım kurallarının belirlenmesinde görüşte bulunur.
f) Yayın Kurulunun toplantı kararları dergi sekreteri tarafından karar defterine yazılır ve Yayın Kurulu üyeleri tarafından imzalanır.
(4) Sorumlu Yazı İşleri Müdürünün tanımı ve görevleri;
a) Rektör tarafından görevlendirilen, üniversitedeki akademik ve/veya idari personeldir.
b) İlgili yasalar gereği dergiyi temsil eden ve derginin Basın Kanunu ve diğer yasal düzenlemelerden kaynaklanan yükümlülükleri yerine getirmekle sorumludur.
(5) Danışmanlar kurulunun tanımı ve danışmanların görevleri
a) Danışmanlar (hakemler), editörler kurulu tarafından araştırma konuları ve uzmanlık alanları ile ilgili deneyimleri, ulusal ve uluslararası düzeyde çalışmaları dikkate alınarak en az 50 kişi olarak belirlenir. Danışmanların inceleyecekleri yazılar, uzmanlık ve araştırma alanlarında olmalıdır.
b) Her yazının danışman sayısına ve gerekirse ek danışman ya da danışmanlar tarafından değerlendirilmesine ilgili editör karar verir. Her yazı en az üç danışman tarafından incelenmelidir.
c) Danışmanlar arasına yenilerinin eklenmesi ve gerekli durumlarda danışmanların çıkarılmasına Bölüm Editörü karar verir.
ç) Bir danışmana tekrar yazı gönderilme kriteri olarak daha önceki yazılara verilen yanıt süresi ve önerileri dikkate alınır.
d) Danışmanlara gönderilen yazıları, yanıt sürelerini, ve sayılarını bilgisayar ortamında takip etmek ilgili bölüm editörünün görevidir.
e) Danışmanlar, incelenmek üzere gönderilen yazılara danışmanlık yapmayı kabul edip etmediklerini en geç 14 gün içinde bildirmeli, kabul ettikleri takdirde ise 3 hafta içinde hazırladıkları raporları bölüm editörlerine iletmelidir.
f) Danışmanların bu sürelere uyması ilgili bölüm editörü tarafından takip edilir.
(6) Biyoistatistik danışmanının görevi, Bölüm Editörü tarafından kendisine yönlendirilen yazıların istatistik değerlendirmelerini yapar ve sonucu ilgili bölüm editörüne rapor eder.
(7) Biyoinformatik danışmanının görevi, Bölüm Editörü tarafından kendisine yönlendirilen yazıların biyoinformatik değerlendirmelerini yapar ve sonucu ilgili bölüm editörüne rapor eder.
(8) İngilizce Dili Danışmanının görevi, Bölüm Editörü tarafından kendisine yönlendirilen yazının İngilizce dili imla, dilbilgisi, kelime ve cümle yapısı özelliklerine göre değerlendirir ve sonucunu ilgili bölüm editörüne rapor eder.
(9) Dergi sekreteryasının tanımı ve görevleri
a) Dergi imtiyaz sahibi tarafından görevlendirilir. Dergi sekreteryasının görevi, baş editörün görevi bitince sonlanır. Görev süresi biten sekreterya tekrar atanabilir.
b) Dergi baş editörü tarafından verilen tüm işlemlerin yapılması temel teşkil etmek üzere, yazıların taslak ve dizgilerinin oluşturulması, toplantı tarihlerinin belirlenerek duyurularının yapılması,
tutanaklarının hazırlanması, gerekli evrakların temin edilmesi, ve dergi raporlarının oluşturulmasını sağlar.
MADDE 6- (1) Atıflar:
a) Yazarlara Bilgi
b) Yayın Hakkı Devir Formu
(2) Kaynaklar:
a) International Committee of Medical Journal Editors (ICMJE). http://www.icmje.org/recommendations/browse/roles-and-responsibilities/defining-the-role-of-authors-and-contributors.html#two.
b) World Association of Medical Editors (WAME): http://wame.org
c) Council of Science Editors (CSE), Committee on Publication Ethics (COPE) : https://publicationethics.org/newsevents/all
ç) European Association of Science Editors (EASE): https://ease.org.uk/
ÜÇÜNCÜ BÖLÜM
Çeşitli ve Son Hükümler
Yürürlük
MADDE 7- (1) Bu Yönerge İzmir Tınaztepe Üniversitesi senatosunun uygun görmesi mütevelli heyetin onaylaması ile yürürlüğe girer.
Yürütme
MADDE 8- (1) Bu yönerge hükümlerini İzmir Tınaztepe Üniversitesi Rektörü yürütür.


EK1- İZTU Tıp ve Sağlık Bilimleri Dergisiı Yazarlara Bilgi
EK2- Yayın Hakkı Devir Formu














EK1-

İZTU Tıp ve Sağlık Bilimleri Dergisi
Yazarlara Bilgi

1. KAPSAM ve TEMEL İŞLEYİŞ
İZTU Tıp ve Sağlık Bilimleri Dergisi (IZTU Journal of Medical and Health Sciences), İzmir Tınaztepe Üniversitesinin bilimsel yayın organı olup yılda üç kez yayınlanır. Dergi, tıp ve sağlık bilimlerinin her alanından temel ve klinik araştırmaları, toplum temelli araştırmaları, güncel konularda derlemeleri, ender rastlanan tıbbi olguları, editör görüşlerini, alanında uzman akademisyenlerin deneyim ve yorumlarını içeren editöre mektupları yayımlar. Yayınlanması istenen makaleler elektronik ortamda ……………………………………..adresi üzerinden gönderilmelidir.
Dergide yayımlanmak üzere gönderilen yazıların daha önce elektronik ya da basılı olarak, başka bir yerde yayımlanmamış olması ya da gönderim zamanında başka bir derginin incelemesi altında olmaması gerekir. Yazı, bir tezden kaynaklanmakta ya da tezin bir bölümü ise veya daha önce bilimsel toplantılarda sunulmuş ise toplantının adı, düzenlendiği tarih ve şehir belirtilerek başlık sayfasında bilgi verilmelidir.
Dergide yayımlanan makalelerde sunulan veriler, görüşler ve ifadelerin bilimsel, etik ve hukuki sorumluluğu yazar (lar)a ait olup Editör, Yayın Kurulu üyeleri, Yayıncı ve İzmir Tınaztepe Üniversitesinin herhangi bir sorumluluğu yoktur.
Dergiye gönderilen tüm yazılar, Yayın Kurulu tarafından, dergi kapsamına ve yazım kurallarına uygunluğu açısından değerlendirir. Editörler, yazıyı danışman değerlendirmesine göndermeden önce red etme veya düzeltilmek üzere yazar (lar)a geri gönderme kararı verebilir.
Dergiye gönderilmiş olan yazılar editör tarafından ilgili konuda uzman en az üç danışmana gönderilir. İZTU Tıp ve Sağlık Bilimleri Dergisi, makalenin dergiye gönderilmesinden itibaren 6-8 hafta içinde değerlendirme sonucu hakkında yazar (lar)a bilgi vermeyi hedefler. Editör, danışmanların önerilerini göz önüne alarak makalenin revizyonunu isteyebilir. Revizyon 8 hafta içinde tamamlanmalıdır. Yazının revize versiyonu zamanında dergiye gönderilmez ise, yazı yeni bir başvuru olarak değerlendirilecektir.
Makale ile ilgili nihai karar (kabul/red), editör tarafından yazara bildirilir.
Son karar aşamasına yakın dönemde, makul bir açıklama olmaksızın yapılan geri çekme istekleri reddedilir.
Tüm yazarlar, editörün temel anlamı değiştirmeden yapacağı düzeltmeleri kabul ederler.
IZTU Tıp ve Sağlık Bilimleri Dergisi, gönderilen yazıların değerlendirilmesi ve/veya basılması ile ilgili yazar (lar)dan herhangi bir ücret talep etmez.
2. YAYIN HAKKI ve YAZARLIK
IZTU Tıp ve Sağlık Bilimleri Dergisine gönderilmiş olan yazının tüm yerel ve uluslararası yayın hakları yazarların hepsinin imzaladığı “Yayın Hakkı Devir Formu” ile IZTU Tıp ve Sağlık Bilimleri Dergisine devrededilir. (Ek 1).
Yazarların her birinin makaleye katkısı, form üzerinde açıkça belirtilmelidir.
Makale dergiye gönderildikten sonra, yazar ismi ekleme veya çıkarma ya da yazar sırasını değiştirme mümkün olmayacaktır. Derginin bu konudaki uygulamaları International Committee of Medical Journal Editors-ICMJE (http://www.icmje.org) ve Council of Science Editors-CSE
(https://www.councilscienceeditors.org) kurallarına uygundur.
3. ETİK KURALLAR
IZTU Tıp ve Sağlık Bilimleri Dergisi, etik ve bilimsel standartlara uygun makaleleri yayımlar. Yayın Kurulu, gönderilen tüm yazıları intihal ve yeniden yayınlama açısından inceler. Eğer etik bir sorun saptanır ise Committee on Publication Ethics-COPE https://publicationethics.org/guidance/guidelines) rehberlerine uyulur.
Klinik araştırmalar için “WMA Helsinki Deklarasyonu-İnsanlar ile yapılan Tıbbi Araştırmalarda Etik İlkeler” (https://www.wma.net/policies-post/wma-declaration-of-helsinki-ethical-principles-for-medical-research-involving-human-subjects/), deney hayvanları ile yapılan çalışmalar için “Hayvanlar ile yapılan Biyotıp Araştırmalarında Uluslararası Rehber İlkeler” (http://iclas.org/wp-content/uploads/2013/03/CIOMS-ICLAS-Principles-Final.pdf) ve “Laboratuvar Hayvanlarının Kullanımı ve Bakımı için Kılavuz” (https://grants.nih.gov/grants/olaw/guide-for-the-care-and-use-of-laboratory-animals.pdf ) ile uyumlu olarak ilgili Etik Kurul onayı alınmalıdır. Etik Kurul Onay Formunun bir kopyası başvuru sırasında sisteme yüklenmelidir.
Olgu sunumlarının hazırlanmasında; hastanın mahremiyetinin korunmasına özen gösterilmelidir. Hastaların kimliğini tanımlayıcı bilgiler ve fotoğraflar, hastane kayıt numarası ve tarihler kullanılmamalıdır. Olgu sunumları için, “Bilgilendirilmiş Onam” alınmalıdır.
Deneysel hayvan çalışmalarında, ağrı ve huzursuzluğu en aza indirgemek için yapılan işlemler yazının içinde açıklanmalıdır.
Yazar(lar), makalenin kaynaklandığı araştırma ile ilgili olarak resmi ya da özel kurumlardan aldıkları finansal destek, bağış veya her türlü ticari bağlantı hakkında editöre bilgi vermeli ve teşekkür bölümünde belirtmelidirler.
YAZININ HAZIRLANMASI
Yazı Dili
IZTU Tıp ve Sağlık Bilimleri Dergisinin yazı dili, Türkçe ve İngilizce’dir. Gerek Türkçe, gerekse İngilizce yazılar diğer dilde başlık, özet ve anahtar sözcükleri içermelidir.
Temel İlkeler
IZTU Tıp ve Sağlık Bilimleri Dergisi, International Committee of Medical Journal Editors-ICMJE tarafından hazırlanmış olan, “Biyomedikal Dergilere Gönderilen Makalelerin Uyması Gereken Standartlar: Biyomedikal Yayınların Yazımı ve Baskıya Hazırlanması” (Uniform Requirements for Manuscripts Submitted to Biomedical Journals: Writing and Editing for Biomedical Publication) standartlarını (http://www.icmje.org/recommendations) kullanmayı kabul etmektedir.
Yazarların; randomize çalışmalar için CONSORT, gözlemsel çalışmalar için STROBE, tanısal/prognostik çalışmalar için STARD, sistematik derleme ve meta-analizler için PRISMA, deney hayvanları ile yapılan preklinik çalışmalar için ARRIVE, non-randomize davranışsal ve toplum sağlığı girişimsel çalışmaları için TREND ve olgu sunumları için CARE kılavuzlarına uymaları önerilir. Bu raporlama kılavuzlarına EQUATOR ağından (www.equator-network.org/home/) ve National Library of Medicine-NLM “Research Reporting Guidelines and Initiatives” başlıklı web sitesinden (www.nlm.nih.gov/services/research_report_guide.html) ulaşılabilir.
Yazı Türleri
Araştırma makalesi
Bir araştırma makalesinin temel özelliği gerçek orijinal araştırma içermesidir. Randomize çalışmalar, gözlemsel çalışmalar, tanısal/prognostik doğruluk çalışmaları, sistematik derlemeler ve meta-analizler, pre-klinik deneysel hayvan çalışmaları, randomize olmayan davranışsal ve toplum tabanlı çalışmalar araştırma makalesi olarak kabul edilirler.
Editörüyal ve Derleme makalesi
Derleme makalesi, bilgi birikimi ve deneyimi olan ve yetkin çalışmaları ile bilime katkıda bulunmuş uzmanlar tarafından hazırlanan, tıbbın özel bir alanındaki güncel bilgilerin kapsamlı olarak ele alındığı bir yazı türüdür. Editör, seçilen konuda özgün çalışmaları olan bilim adamlarını davet ederek derleme yazısı talebinde bulunabilir.
Olgu sunumları
Olgu sunumları, az rastlanan ve tanı ve/veya tedavisi zor olan hastalar ile ilgili, tıp literatürüne yeni bilgi sağlayan makalelerdir.
Editöre mektuplar
Bu tür yazılar; daha önceden dergide yayınlanmış bir makalenin önemine, eksik kısımlarına veya gözden kaçan bir özelliğine vurgu yapmak üzere hazırlanır. Bu yazıda bahsedilen makalenin başlığı, yazar isimleri, yayın yılı, cildi, sayısı ve sayfa numaraları açıkça belirtilmelidir.
Dergiye başvuran makalelerin genel formatı

Bölümler
Kelime Sayısı- Ana Metin *
Kelime Sayısı-
Özet Anahtar Sözcük Sayısı Şekil/Tablo sayısı Referans _ Kaynak literatür sayısı

Araştırma Makalesi Başlık, Özet, Anahtar Sözcükler,
Giriş, Gereç ve Yöntem, Bulgular, Tartışma, Kaynaklar 3000 250, yapılandırılmış:
Amaç, Gereç ve Yöntem, Bulgular, Sonuç/Tartışma 3-6 < 6 < 45

Derleme
Makalesi
Başlık, Özet, Anahtar Sözcükler,
Ana Metin (alt başlıklar içerebilir), Kaynaklar 4000
250,
yapılandırılmamış 3-6 < 15 < 70

Olgu Sunumu – 5 YAZAR Başlık, Özet, Anahtar Sözcükler,
Giriş, Olgu, Tartışma, Kaynaklar 2000 150,
yapılandırılmamış 3-6 2 5
Editöre Mektup - 600? - - 1 5
Kısa not - <1000 - - 2 5
*Ana metin: Başlık, Özet, Anahtar Sözcükler, Kaynaklar, Tablolar, Şekiller HARİÇ
Yazının Bölümleri
Başlık
Açık ve kapsayıcı olmalı ve makalenin en önemli yönlerini tanımlamalı. Başlık 150 harfi aşmamalı, yanısıra başlık sayfasında 50 harfi aşmayacak şekilde kısa başlık belirtilmelidir.
Özet
Araştırmanın içeriğini doğru olarak yansıtmalı; amaç, uygulanan başlıca yöntemler, başlıca bulgular ve temel sonuçlar belirtilmelidir. Kaynak kullanılmamalıdır.
Anahtar sözcükler
Anahtar sözcükler; bilimsel yazının ana başlıklarını yakalamalı, makaleye erişimi ve indekslenmeyi sağlayacak nitelikte olmalıdır.
İngilizce anahtar sözcükler, Index Medicus Medical Subject Headings (MeSH) (https://www.nlm.nih.gov/mesh/meshhome.html); Türkçe anahtar sözcükler, Türkiye Bilim Terimlerine (https://www.bilimterimleri.com/) uygun olarak seçilmelidir.
Giriş
Giriş bölümünde çalışmanın yapılmasını gerekli kılan ön bilgiler ve çalışmanın amacı ya da hipotezi kısa ve net olarak açıklanmalıdır.
Gereç ve Yöntem
Bu bölüm; çalışma grubuna ve kaynak topluma ilişkin özellikleri, yöntemlerin tanımlanmasını içeren teknik bilgiyi, cihazlar ve işlemler hakkında bulguların yeniden üretilebilmesini sağlayacak şekilde ayrıntılı açıklamaları, istatistiksel yöntemler hakkında çalışmaya uygunluğunu ortaya koyacak ve raporlanan bulguların okuyucu tarafından doğrulanabilirliğini sağlayacak şekilde ayrıntılı açıklamaları içermelidir.
İstatistiksel analiz için kullanılan yazılım (lar) ve versiyonları belirtilmelidir.
“Gereç ve Yöntem”, aynı zamanda çalışmanın etik onayına ve bilgilendirilmiş onama dair bilgileri içermelidir. Etik Kurul Onayı, tarih ve numara ile belirtilmelidir. İnsanlar ile yapılan araştırmalarda ve olgu sunumlarında, hastalardan ve gönüllülerden “Bilgilendirilmiş Onam” alındığını belirten bir ifade yazıda yer almalıdır.
Bulgular
Bulgular; metinde, tablolarda ve grafiklerde mantıklı bir sıra ile sunulmalıdır. Tablo ve grafiklerde yer alan tüm bulgular metinde tekrarlanmamalı, sadece önemli bulgular vurgulanmalı ve özetlenmelidir. Benzer şekilde, grafikler ve tablolar da birbirinin tekrarı olmamalı; grafikler çok sayıda veri barındıran tablolara alternatif olarak kullanılmalıdır.
Tablolar ve Tablo Başlıkları
Tablolar, ana metin içinde değil, her biri ayrı sayfalarda olmak üzere ayrı bir dosya halinde sisteme yüklenmelidir. Tablolar, metni tamamlayıcı ve açıklayıcı olmalı, metin içerisinde sunulan verilerin tekrarını içermemelidir. Tablolar açık ve anlaşılır biçimde düzenlenmelidir. Her bir tablo kısa ve açıklayıcı bir başlığa sahip olmalı, bu başlıklar tablonun üstünde yer almalıdır. Tablolar, metin içindeki geçiş sırasına uygun olarak Arabik (1,2,3,…) rakamlar ile numaralandırılmalı ve metinde parantez içinde yazılmalıdır.
Tabloların içinde kullanılan kısaltmalar, ana metin içinde tanımlanmış olsalar bile, tablonun hemen altında tanımlanmalıdır. Başka kaynaklardan veri alınmış ise, kaynak dipnot olarak belirtilmelidir. Dipnotlar için simgeler şu şekilde sıralanmalıdır: *, **, ***, †, ‡, §, ¶.

Şekiller ve Şekil Alt Yazıları
Şekil, resim, grafik ve fotoğrafların tümü “Şekil” olarak adlandırılmalı ve ayrı birer dosya olarak (TIFF veya JPEG formatında) sisteme eklenmelidir. Şekiller, en az 300 DPI çözünürlükte, net ve en az 100x100 mm boyutunda olmalıdır. Şekillerin üzerinde oklar, ok başlıkları, yıldız ve benzeri simgeler, şeklin alt yazısında yer alan açıklamaları desteklemek üzere, kullanılabilir. Şekillerin üzerinde, bir bireyi ya da kurumu belirten herhangi bir bilgi yer almamalıdır.
Şekiller, metin içinde geçiş sırasında uygun olarak Arabik rakamlar ile numaralandırılmalı ve metinde parantez içinde yazılmalıdır.
Şekillerin açıklamaları, ana metnin sonunda listelenmelidir. Şekillerin alt bölümleri var ise, şekil açıklamaları aşağıdaki formata uygun olarak yapılandırılmalıdır:
Örnek: Şekil 1. a-b. Lamina propria ve submukozada kalretininin immunohistokimyası. (DAP, ×200). Ganglionik zon +++ (a), Hipoganglionik zon ++ (b).
Başka yerde yayınlanmış olan şekiller kullanıldığında, bu konuda izin alınmış olması yazarın sorumluluğundadır.
Tartışma
Tartışma; ana bulguların literatür eşliğinde yorumlanmasını içerir. Çalışmanın yenilik içeren ve önemli özellikleri yanısıra kısıtlılıkları da belirtilmelidir. Bu bölümde ayrıca; konu ile ilgili daha ileri çalışmalar, klinik uygulamalar, izlenecek yöntemlere dair öneriler geliştirilmelidir. Tartışmanın son paragraf(lar)ı makalenin sonucunu özetlemelidir.
Teşekkür
Eğer varsa, destekleyen kişi ya da kurumlara ilişkin bilgi ve teşekkür bu bölümde yer almalıdır. Örneğin sadece teknik destek veren ya da makalenin yazılmasına yardımcı olan ancak yazarlık kriterlerini karşılamayan kişiler bu bölümde anılmalıdır. Finansal destek ve malzeme desteği de bu bölümde yer almalıdır.
Kaynaklar
Yazarlar, makale konusu ile doğrudan ilgili en güncel kaynakları kullanmalıdır.
Kaynaklar metindeki geçiş sırasına göre Arabik rakamlarla numaralandırılmalı ve dizilmelidir. Kaynak numarası, metnin içinde yazar adı belirtildi ise yazar adından hemen sonra, diğer durumlarda cümle sonunda parantez içinde belirtilmelidir.
Kaynak gösteriminde, Vancouver stili kullanılmalıdır.
Dergilerin kısa isimleri MEDLINE (www.ncbi.nlm.nih.gov/nlmcatalog/journals) stiline uygun olmalıdır. Altı ya da daha az sayıdaki yazara kadar tüm yazarlar yazılmalı, yedi ya da daha fazla yazar varsa ilk altı yazar yazılıp, Türkçe makalelerde "ve ark.", İngilizce makalelerde “et al.” ibaresi kullanılmalıdır.
Kaynakların yazım stili ve noktalamalar ile ilgili olarak ayrıntılı bilgi ve örneklere https://www.nlm.nih.gov/bsd/uniform_requirements.html web adresinden ulaşılabilir. En sık kullanılan kaynak türlerine dair örnekler aşağıda yer almaktadır
Dergi Makaleleri
• Standart dergi makalesi (altı ya da daha az sayıda yazar):
Kutcher S, Wei Y, Coniglio C. Mental health literacy: past, present, and future. Can J Psychiatry. 2016;61:154-8.
• Standart dergi makalesi (yedi ya da daha fazla sayıda yazar):
Zhou S, Ma Y, Shi Y, Tang L, Zheng Z, Fang F, et al. Mean platelet volume predicts prognosis in patients with diffuse large B-cell lymphoma. Hematol Oncol. 2018;36:104-9.
• Ek sayı(supplement) da yer alan makaleler:
Yoon RS, Patel JN, Liporace FA. Nail and Plate Combination Fixation for Periprosthetic and Interprosthetic Fractures. J Orthop Trauma 2019;33 (Suppl 6):S18-S20.
• Editoryal:
Dirchwolf M, Marciano S, Martínez J, Ruf AE. Unresolved issues in the prophylaxis of bacterial infections in patients with cirrhosis. [Editorial] World J Hepatol. 2018;10:892–7.
• Basım öncesi elektronik olarak yayımlanan makaleler:
Stanojcic N, Hull C, O'Brart DP. Clinical and material degradations of intraocular lenses: A review. Eur J Ophthalmol. 2019 Aug 6: 1120672119867818. [Epub ahead of print]
Kitaplar ve Diğer Monograflar
• Kitap: Nussbaum RL, McInnes RR, Willard HF, editors. Genetics in Medicine. 6th ed. Pennsylvania: WB. Saunders; 2001.
• Kitap bölümü: Kelly A, Stanley CA. Hyperinsulinism. In: Sarafoglu K, Hoffman GF, Roth KS, editors. Pediatric Endocrinology and Inborn Errors of Metabolism. 1st ed. New York: Mc Graw-Hill Companies; 2009:465-78.
• Türkçe kitap bölümü: Uysal S. Biyolojik Değişkenlik ve Referans Aralık. Tıbbi Laboratuvar Yönetimi (ı) içinde Ed: Önvural B, Çoker C, Akan P, Küme T. Meta Basım, İzmir 2019; 301-307.
Elektronik Materyal
• Sadece internet’de yer alan dergilerde yayımlanan makaleler:
Rolfsjord LB, Skjerven HO, Bakkeheim E, Berents TL, Carlsen KH, Carlsen KCL. Quality of life, salivary cortisol and atopic diseases in young children. PLoS One 2019 Aug 30;14(8):e0214040. doi: 10.1371/journal.pone.0214040. Erişim adresi: https://journals.plos.org/plosone/article?id=10.1371/journal.pone.0214040
• Bir web sitesinin bir bölümü: European Clinical Research Infrastructure Network [Internet]. Trial Management. [Erişim tarihi: 02 Eylül 2019]. Erişim adresi: https://www.ecrin.org/activities/trial-management.
YAZININ GÖNDERİLMESİ
Makaleler “online” olarak …………………………….. adresine gönderilir. Bu adrese, derginin web sayfasından da ………………………….ulaşılabilir.
İletişim kurulacak yazarın, tam iletişim adresi, telefon (iş, GSM) ve e-posta adresi dahil yer almalıdır.
Makaleyi göndermeden önce; aşağıdaki kurallara uyulduğundan emin olunmalıdır:
 Kısaltmalar ilk kez kullanıldığı yerde açıklanır ve parantez içinde gösterilir.
 Başlık ve Özette kısaltma kullanımından kaçınılmalıdır.
 Metinde, tablolarda ve şekillerde ondalık kesirler Türkçe’de virgül; İngilizce’de nokta ile ayrılmalıdır.
 Ölçüm sonuçları ve istatistiksel veriler, cümle başına denk gelmedikçe rakamlar ile yazılmalıdır. Birimi olmayan sayılar yazı ile yazılmalıdır.
 Ölçüm sonuçları metrik birimler ile ifade edilmelidir. Laboratuvar sonuçlarının kullanılmakta olan yerel birimler yanısıra International System of Units (SI) ile ifade edilmesi uygundur.
 İlaçların ticari isimleri yerine jenerik isimleri kullanılmalıdır.
 Hastalıkların isimleri, Dünya Sağlık Örgütü’nün https://www.who.int. adresindeki web sitesinde belirtilen başlıklara uygun olmalıdır.
Gönderimi tamamlamadan önce; aşağıdaki tüm dosyaların yüklendiğinden ve tüm bilgilerin girildiğinden emin olunuz:
- Başlık sayfası aşağıdakileri içermelidir:
- Yazının başlığı ve kısa başlığı
- Yazarların her birinin adı,soyadı, kurumu, bölümü ve akademik ünvanı
- İletişim kurulacak yazarın e-posta adresi ve tüm iletişim bilgileri
- Ana metnin ve özün kelime sayısı, tablo sayısı ve şekil sayısı, kaynak sayısı
- Çalışma önceden tez ve/veya bildiri şeklinde sunuldu ise bilgilendirme
- Destek veren kurum ve/veya kişiler var ise bilgilendirme
- Çıkar çatışması beyanı
- Özet
- Ana metin
- Tablolar
- Şekiller
- Etik Kurul Onayı
- Yayın Hakkı Devir Formu
- Teşekkür (eğer gerekli ise)
- Tüm yazarların ORCID bilgileri
Revizyon gerektiği durumlarda yazar, yazının revize versiyonu yanısıra danışmanların belirttiği konuların her birinin nasıl ele alındığını ve/veya düzeltildiğini ayrıntılı olarak açıklayan bir “Danışmanlara Yanıt” belgesini sisteme yüklemelidir. Revize yazı üzerinde yapılan düzeltme ve değişiklikler işaretlenmiş olmalıdır.
KABUL SONRASI
Son kontrol (proof): Yayımlanmak üzere kabul edilen yazılar, dil bilgisi kuralları, noktalama ve format açısından gözden geçirilir; daha sonra PDF formatında iletişim yazarına son kontrol için gönderilir. Bu aşamada önemli değişiklikler yapılmaz. Yazarın bu son kontrolü, 2 gün içinde tamamlaması beklenir.
DOI numarası: Son kontrolün ardından, yazılara DOI numaraları alınır.
Basılan yazılar: Yazarlar, makalelerine PDF formatında, elektronik dosya olarak herhangi bir ücrete ödemeden ulaşabilirler.
İletişim:
IZTU Tıp ve Sağlık Bilimleri Dergisi
(IZTU Journal of Medical and Health Sciences)
Yayın Birimi
Aydoğdu Mah. 1267/1 sok. No: 4 Buca/İzmir
Tel: 0 850 822 49 88
Web adresi: ………………..



EK2-
YAYIN HAKKI DEVİR FORMU
IZTU Tıp ve Sağlık Bilimleri Dergisi Editörlüğüne;
Yayınlanması dileğiyle gönderdiğimiz
………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………
başlıklı makalenin yazar(lar)ı olarak, yazının; her türlü yayın haklarının IZTU Tıp ve Sağlık Bilimleri Dergisi’ne ait olduğunu, derginin belirttiği yazım ve yayın kurallarına uygun olduğunu, makalenin orijinal olduğunu ve daha önce yurt içinde ve yurt dışında Türkçe veya yabancı bir dilde yayınlanmadığını ve yayınlanmak üzere değerlendirme aşamasında olmadığını, bilimsel ve etik sorumluluğunun tarafımıza ait olduğunu kabul ve beyan ederiz.

Yazar adı ve e-posta adresi Çalışmaya katkısı* Tarih İmza







Bu formda belirtilen koşullar, Bilim Editörleri Konseyi [Council of Science Editors (CSE)] ve Uluslararası Tıp Dergi Editörleri Komitesi [International Committee of Medical Journal Editors (ICMJE)] kılavuzlarına göre düzenlenmiştir.
* Çalışmaya olan katkının belirtilmesi gereklidir: Fikir/kavram- tasarım denetleme/danışmanlık- veri toplama ve/veya işleme- analiz ve/veya yorum- kaynak taraması- makalenin yazımı- eleştirel inceleme- fon sağlama ve kaynaklar


ETİK KURALLAR
IZTU Tıp ve Sağlık Bilimleri Dergisi, etik ve bilimsel standartlara uygun makaleleri yayımlar. Yayın Kurulu, gönderilen tüm yazıları intihal ve yeniden yayınlama açısından inceler. Eğer etik bir sorun saptanır ise Committee on Publication Ethics-COPE https://publicationethics.org/guidance/guidelines) rehberlerine uyulur.
Klinik araştırmalar için “WMA Helsinki Deklarasyonu-İnsanlar ile yapılan Tıbbi Araştırmalarda Etik İlkeler” (https://www.wma.net/policies-post/wma-declaration-of-helsinki-ethical-principles-for-medical-research-involving-human-subjects/), deney hayvanları ile yapılan çalışmalar için “Hayvanlar ile yapılan Biyotıp Araştırmalarında Uluslararası Rehber İlkeler” (http://iclas.org/wp-content/uploads/2013/03/CIOMS-ICLAS-Principles-Final.pdf) ve “Laboratuvar Hayvanlarının Kullanımı ve Bakımı için Kılavuz” (https://grants.nih.gov/grants/olaw/guide-for-the-care-and-use-of-laboratory-animals.pdf ) ile uyumlu olarak ilgili Etik Kurul onayı alınmalıdır. Etik Kurul Onay Formunun bir kopyası başvuru sırasında sisteme yüklenmelidir.
Olgu sunumlarının hazırlanmasında; hastanın mahremiyetinin korunmasına özen gösterilmelidir. Hastaların kimliğini tanımlayıcı bilgiler ve fotoğraflar, hastane kayıt numarası ve tarihler kullanılmamalıdır. Olgu sunumları için, “Bilgilendirilmiş Onam” alınmalıdır.
Deneysel hayvan çalışmalarında, ağrı ve huzursuzluğu en aza indirgemek için yapılan işlemler yazının içinde açıklanmalıdır.
Yazar(lar), makalenin kaynaklandığı araştırma ile ilgili olarak resmi ya da özel kurumlardan aldıkları finansal destek, bağış veya her türlü ticari bağlantı hakkında editöre bilgi vermeli ve teşekkür bölümünde belirtmelidirler.
YAZININ HAZIRLANMASI
Yazı Dili
IZTU Tıp ve Sağlık Bilimleri Dergisinin yazı dili, Türkçe ve İngilizce’dir. Gerek Türkçe, gerekse İngilizce yazılar diğer dilde başlık, özet ve anahtar sözcükleri içermelidir.
Temel İlkeler
IZTU Tıp ve Sağlık Bilimleri Dergisi, International Committee of Medical Journal Editors-ICMJE tarafından hazırlanmış olan, “Biyomedikal Dergilere Gönderilen Makalelerin Uyması Gereken Standartlar: Biyomedikal Yayınların Yazımı ve Baskıya Hazırlanması” (Uniform Requirements for Manuscripts Submitted to Biomedical Journals: Writing and Editing for Biomedical Publication) standartlarını (http://www.icmje.org/recommendations) kullanmayı kabul etmektedir.
Yazarların; randomize çalışmalar için CONSORT, gözlemsel çalışmalar için STROBE, tanısal/prognostik çalışmalar için STARD, sistematik derleme ve meta-analizler için PRISMA, deney hayvanları ile yapılan preklinik çalışmalar için ARRIVE, non-randomize davranışsal ve toplum sağlığı girişimsel çalışmaları için TREND ve olgu sunumları için CARE kılavuzlarına uymaları önerilir. Bu raporlama kılavuzlarına EQUATOR ağından (www.equator-network.org/home/) ve National Library of Medicine-NLM “Research Reporting Guidelines and Initiatives” başlıklı web sitesinden (www.nlm.nih.gov/services/research_report_guide.html) ulaşılabilir

Herhangi bir ücret talep edilmemektedir.